1xBrons | Internationaal Bartje Toernooi Assen 2017

In Assen deden Jari (-18 jaar), Roan (-15 jaar), en Sil (-12 jaar), mee aan het 40e internationale Bartje toernooi. Deze keer wordt het in een enorme sporthal georganiseerd van maar liefst 6 gymzalen groot en zijn er 12 wedstrijdmatten aanwezig.

Sil mag als eerste op mat 2 aanvangen en begint vandaag sterk. Hij wint in zijn poule van 5 judoka 3 wedstrijden door erg goed te judoën en vooral veel uit te proberen. Het lijkt vandaag allemaal te lukken voor Sil. Toch verliest hij 1 wedstrijd in zijn poule van de latere winnaar van het toernooi. Hierdoor wordt hij 2e in zijn poule waardoor hij zichzelf bij de laatste 4, de finalepoule heeft geplaatst.

In de finale poule mag hij nog 3 wedstrijden strijden om het eremetaal te verdelen. In zijn eerste wedstrijd, weder tegen de latere kampioen, kan hij nog niet winnen. Al gaat het nu wel al beter dan eerder op de dag tegen dezelfde judoka. Zijn tweede wedstrijd gaat gelijk op maar verliest hij deze ondanks goed judo. In zijn laatste wedstrijd laat hij zich vanaf het begin verassen en verliest deze door een schouderworp.

Hierdoor mag Sil het brons meenemen naar huis en laat hij toch zien dat hij dichtbij de toppers in zijn gewicht zit. Hopelijk geeft dit hem meer zelfvertrouwen en heeft hij wel laten zien dat zijn tegenstanders vooral niet met hem op de grond willen judoën. Tevens is dit de eerste keer dat hij eremetaal wint op een internationaal toernooi, maar er is vooral nog veel te leren.

Jari mag op mat 6 aanvangen en treft gelijk een sterke laatste jaar -18 judoka aan. Aangezien hij meegaat in het kracht judo van zijn tegenstander, vergeet hij juist technisch te blijven judoën waardoor hij tevens niet echt durft uit te proberen. Bang om overgenomen te worden terwijl zijn tegenstander tegen een judoka met een schouderworp in huis er wellicht afgegooid zou zijn, ondanks zijn krachtjudo. Hij blijft wel langer dan 3 minuten op de mat tegen de judoka strijden maar beland uiteindelijk weder in een houdgreep waar hij niet uitkomt (de eerste keer kon hij nog ontsnappen). In zijn 2e wedstrijd kan hij niets inbrengen tegen de Maki-Komi van de laatste jaar judoka en verliest deze dan ook. Een paar keer loopt hij goed tegen de richting in maar beland bij de zoveelste Maki-Komi aanval in een houdgreep waar hij niet uit komt. Genoeg leermomenten voor Jari, maar wel weer goed geknokt vandaag.

Als laatste mag Roan op mat 8 aantreden, althans dat dachten we. Hij moest toch verhuizen naar mat 9 om daar te beginnen aan zijn wedstrijden en vandaag is dat een aardige wandeling in zo’n sporthal. Net als Jari heeft Roan ziet echt de best te bedenken loting van de dag. Hij mag gelijk aanvangen tegen wellicht de sterkste van vandaag en kan ondanks zijn goede stand niet zoveel inbrengen tegen deze oudere sterkere en meer ervaren judoka. Roan mocht weer verhuizen naar mat 8 voor zijn herkansingswedstrijd. In zijn 2e partij zat de loting tevens niet mee qua tegenstander en kan hij ondanks het proberen om aan te vallen niets inbrengen en wordt overgenomen om vervolgens in een houdgreep te komen waar hij niet uit komt. Hij heeft vandaag geknokt voor wat ie waard is en genoeg stof ervaren om van te leren.

Voor Jari als Roan gaat op dat ze vooral niet in het krachtjudo van de tegenstander moeten meegaan, en vooral veel moeten blijven uitproberen om te blijven groeien in het wedstrijdjudo! Bewust zijn dat ze eerstejaars zijn en niets te verliezen hebben tegen de laatstejaars judoka.

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2017, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.