1xZilver | Lentetoernooi Wehl 2017

Vandaag deden er vier judoka van Judo Ryu Ichidai mee aan het Lentetoernooi in Wehl. Er waren deze keer veel judoscholen aanwezig in vergelijking met vorig jaar. Ik denk dat dit toernooi langzaam aan zijn beginners status begint te verliezen. Het was goed te zien, dat er bij alle judoka een bepaalde vakantievermoeidheid aanwezig was of dat ze 2 weken niet getraind hebben op dit goed georganiseerd toernooi.

Bij de -12 jaar mocht Sil vroeg in de ochtend beginnen. Hij heeft duidelijk 2 weken niet getraind en verliest vandaag zijn 2 wedstrijden vrij gemakkelijk op de grond door in een houdgreep te komen.

Kay en Roan mochten daarna aan hun wedstrijden beginnen. Kay bij de -12j en die voor het eerst voor Judo Ryu Ichidai aan wedstrijden meedoet, had na 4 deelnemers uiteindelijk maar 1 deelnemer over. Dit kwam vooral na het optreden van zijn eerste wedstrijd tegen de nog overgebleven tegenstander. De andere judoka hadden blijkbaar geen zin meer na het zien van deze wedstrijd, waardoor er besloten is om 3 potjes te draaien.
In zijn eerste pot gaat het 2 minuten gelijk op waardoor Kay op beslissing van de scheidsrechter deze verliest. Met uitleg dat de andere meer had aangevallen. Kay kreeg nu duidelijk een opdracht mee van de coach om vooral heel erg recht op te judoën en om veel te bewegen en alleen maar aan te vallen. M.a.w., lekker veel uitproberen en veel risico’s nemen in de kader van ervaring opdoen. Kay deed dan ook en laat zien dat hij de ander echt uit balans kan brengen. In zijn 2e partij komt hij echter in een houdgreep waar hij niet uitkomt en in zijn 3e partij is hij zo actief dat hij door zijn eigen beweging wordt geworpen en deze beide partijen verliest. Maar vooral ervaring wint. Toch mocht hij van de organisatie een zilveren medaille als beloning mee naar huis nemen omdat er 4 deelnemers aanwezig waren en tijdens de wedstrijden hadden opgegeven.

Roan heeft het vandaag zwaar bij de -15 jaar. Ook bevangen van de vakantie weet hij vandaag niet tot zijn eigen judo te komen en verliest 2 keer. In zijn 1e pot was zijn tegenstander actiever en vooral sterk waardoor Roan uiteindelijk zichzelf werpt door een aanval te plaatsen zonder balansverstoring. In zijn 2e wedstrijd komt hij vroeg achter doordat hij op zijn eigen aanval wordt overgenomen en weet deze score niet meer goed te maken wat hij ook probeert. Al had hij wel een score verdient in de laatste 10 seconden maar wordt deze niet gegeven waardoor er geen golden score (verlenging) volgt.

Jari mag laat in de middag bij de -18 jaar aanvangen en begint zijn 1e wedstrijd enorm sterk en wint dan eindelijk een keer bij de -18j. Hij wint zo overtuigend met een Ippon en met goed judo, van een tegenstander waar hij normaal niets tegen in te brengen heeft. In zijn 2e wedstrijd staat hij ook goed te judoën maar dan zijn 4 minuten te lang voor Jari. Beide scoren niet en zijn beide judoka uitgeput alsof ze al de golden score aan het spelen zijn. Zijn tegenstander is zo judoslim door eigenlijk alleen nadat ze allebei Shido’s kregen voor niet aanvallen, tegen Jari’s zijn been aan te schoppen waardoor Jari binnen 30 seconde zijn 3de Shido krijgt voor passiviteit en hierdoor Hansokumake (diskwalificatie) krijgt. Daarbij is het wel zuur voor Jari dat in het begin een Ippon niet wordt gegeven omdat ze niet de worp zien en denken dat zijn tegenstander zelf maar zo hard op de grond gaat vallen. Een leerproces voor Jari om maar gelijk de houdgreep te maken en niet te denken dat de wedstrijd al klaar is voordat de scheidsrechter Ippon aangeeft. Nadat er een incident op zijn wedstrijdmat heeft plaatsgevonden, een judoka had zo last van zijn nek dat ze deze wel meer dan een uur hebben laten liggen op de mat, mocht Jari na anderhalf uur uiteindelijk in de verliezersronde tegen dezelfde tegenstander van zijn 1e partij aantreden. Echter liet hij zich deze keer verassen op de grond waardoor hij niet meer om het brons mocht strijden.

De meivakantie is nu dan ook echt afgelopen voor de 4 judoka en kunnen ze na 2 weken rust aankomende week weer lekker trainen voor de volgende wedstrijden!

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2017, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.