1xGoud 1xZilver 2xBrons | Laauwik Toernooi Lent 2017

Vandaag wordt het extreem heet, met een voorspelling van zo’n 32°C, in de uitgeweken sporthal “De Triangel” op het judo toernooi in Lent. Zowel bij de -8 jaar, -12 jaar en -15 jaar hebben we vandaag 5 judoka die deelnemen aan dit toernooi wat voor de 34e keer wordt georganiseerd door judoclub DVOL uit Lent. Gelukkig is er iets van airco waardoor het enigszins goed is uit te houden voor alle aanwezigen.

In de ochtend mag Byan bij de -8 jarigen aanvangen in een poule van 4 man en is dit pas zijn 2e toernooi buiten zijn eigen dojo. Hij vind het spannend en heeft in zijn eerste wedstrijd gelijk een lastige en goede tegenstander die later ook overtuigend kampioen wordt. Hij verliest deze en is de schrik goed merkbaar bij hem. Toch hersteld hij zich en weet daarna overtuigend zijn 2e partij te winnen. In zijn laatste wedstrijd staat hij weer goed te judoën maar komt duidelijk ervaring te kort om deze naar zijn hand te zetten. Deze verliest hij dan uiteindelijk op de grond door in een houdgreep te komen waar niet uit ontsnapt kan worden. Toch heeft hij goed geknokt en mag hij brons om zijn nek laten hangen.

Daarna is Huub in een poule van 5 man aan de beurt bij de -15 jarigen en mag hij lekker 4 wedstrijden maken vandaag. Voor Huub is dit het 2e toernooi bij de -15 jaar en kan hij vandaag lekker ervaring op doen. Hij krijgt een enkele opdracht mee van de trainer/coach Cobus en zal vooral daar mee bezig moeten zijn tijdens zijn wedstrijden. Ondanks hij nog niet weet te winnen vandaag, weet hij wel per wedstrijd steeds beter aan zijn opdrachten te houden! Sterker nog, door de fouten die hij maakt (en die hij moet maken!), is het verschil tussen een medaille en geen medaille zeer klein. In zijn eerste wedstrijd begint hij sterk te judoën. Zijn pakking is goed, de hele dag eigenlijk, en is hij aanvallender dan zijn tegenstander. Toch werpt hij zichzelf uiteindelijk door bij een beenworp geen balans te verstoren waardoor hij op de grond komt en in een houdgreep terecht komt. In zijn 2e wedstrijd is hij duidelijk de betere, scoort ook een half punt, maar werp weder zichzelf waarbij hij op de rug terecht komt en hierdoor van de scheidsrechter een ippon tegen krijgt. Zelfs zijn tegenstander is hier verbaasd over. In zijn 3e pot is de latere kampioen gewoonweg te sterk voor hem en heeft duidelijk meer ervaring en verliest Huub deze op de grond door snel in een houdgreep terecht te komen. Partij nummer 4 is Huub weer de betere en valt weer veel aan, probeert veel maar komt in de laatste fase toch in een houdgreep terecht en kan ondanks zijn goed optreden vandaag geen winstpartij bijschrijven bij de -15 jaar.

Roan zit bij de -15 jaar in een poule van 3 man en mag een dubbele pot spelen. D.w.z. 2 keer tegen dezelfde gaan judoën. Zijn 1e tegenstander is een meer ervaren judoka en wordt deze snel verloren op de grond. Zijn 2e partij is Roan duidelijk de betere judoka, komt met 2 scores voor te staan maar kan zijn tegenstander niet in de houdgreep vast houden. Sterker nog, zijn tegenstander tilt hem uit de houdgreep waardoor hijzelf in de houdgreep terecht komt waar hij niet uit kan ontsnappen. Hij verliest dan ook deze 2e partij. Daarna mag hij weer tegen zijn 1e tegenstander voor pot 3 aantreden. Deze gaat wel al iets beter maar wordt er verloren van de latere kampioen. Dan volgt in zijn 4e partij de tegenstander van partij 2 en weet Roan deze met actief judo, zowel staande als op de grond nu wel te winnen. Ondanks hij uit zijn houdgreep wordt uitgetild, kan hij counteren en alsnog zijn tegenstander in de houdgreep vasthouden. Dan volgt er een beslissende partij tegen deze tegenstander zodat ze kunnen uitmaken wie er met het zilver of brons naar huis mag gaan. Deze laatste partij weet hij echter te winnen door lekker veel uit te proberen en weer op de grond actief zijn tegenstander in de houdgreep te houden. Roan mag hierdoor het zilver mee naar huis nemnen.

In het laatste blok van de dag hebben we nog Kay en Sil die mogen aantreden bij de -12 jaar.

Sil zit in een poule van 4 man en weet zijn eerste partij aardig te judoën tegen een tegenstander waar hij onlangs in Assen nog binnen 10 seconden van verloor. Omdat zijn tegenstander telkens met 2 handen aan 1 kant vast houd om zijn schouderworp te maken, heeft Sil hier nog niet echt een antwoord op. Hij loopt telkens de goede richting op maar kan dit niet volhouden en (ver)stapt op het einde de verkeerde kant op waardoor hij alsnog over de rug gaat van zijn tegenstander. In zijn 2e partij laat Sil zien dat hij best wat ervaring heeft en weet deze dan ook overtuigend te winnen door de gehele wedstrijd actief aan te vallen en een half punt te scoren. In zijn laatste partij staat hij weer goed te judoën, probeert veel uit en kan hier en daar het balans van zijn tegenstander verstoren maar weet niet te scoren. Zijn tegenstander die telkens met de schouderworp aanvalt kan hem niet echt op de rug krijgen omdat Sil nu weer de goed richting op loopt. Toch wordt Sil na een aanval van hem waardoor hij uitstapt naar de kant die zijn tegenstander wilt, geworpen door een veel te laag uitgevoerde schouderworp (op 2 knieën). Hierdoor komt zijn hoofd op de grond en ervaart hij een best wel echte holle rug situatie waardoor hij na het liggen op de grond gelukkig snel aftikt waarbij de scheidsrechter hiervoor ippon geeft. Na een behandeling door de EHBO heeft hij gelukkig geen letsel opgelopen en kan hij daarna vrolijk zijn wel verdiende bronzen medaille in ontvangst nemen. De scheidsrechter komt na de wedstrijd nog even zijn verhaal doen dat hij het te laat had gezien en nogal bezwaard is met het feit dat het allemaal wel snel was gegaan. Wij zijn blij dat Sil geen letsel heeft, dat het verder goed zo is en dat de scheids verder niets had kunnen veranderen dat de tegenstander zo’n veel te lage schouderworp bij de -12 jaar uitvoert.

Voor Kay, die in een poule van 3 man zit, mag hij net als Roan een dubbele pot judoën tegen zijn tegenstanders. Kay heeft vandaag uitstekend aan zijn opdrachten gehouden en wordt mede daardoor overtuigend kampioen in Lent. Zijn 1e wedstrijd wint hij overtuigend door een goede worp in te zetten met een goede balans verstoring waarbij zijn tegenstander direct op de rug komt, ippon! Zijn 2e partij is zo snel klaar, die hij weet te winnen op de grond nadat hij een half punt had gescoord. Doordat hij wat extra opdrachten krijgt van de coach Cobus, die vertelde hem welke worpen hij moest uitproberen bij zijn tegenstanders, ging het hem ietsjes moeilijker af. Zijn 3e partij wint hij dan ook met een aan de binnenkant aangevallen beentechniek waar hij een half punt bij scoort. In zijn 4e partij maakt hij een heupworp met een op zwiepend been waar hij weer een half punt mee scoort. In deze partijen is hij steeds de actiefste en aanvallende judoka en judoot zo deze 2 laatste partijen winnend uit. Hierdoor mag hij na 4 gewonnen partijen zich kampioen van Lent noemen door het goud overtuigend mee naar huis te nemen.

Alle vijf de judoka hebben vandaag enorm veel potentie laten zien en kunnen we ondanks de hitte tevreden terugkijken op de individuele prestaties van de judoka van Judo Ryu Ichidai.

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2017, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.