1x Goud, 3x Zilver en 2x Brons | Laauwik Toernooi Lent 2016

20160528_085320106_iOS Vandaag waren er maar liefst 10 judoka van Judo Ryu Ichidai op de wedstrijdmat te vinden. Wat een luxe, aldus de trainer / coach Cobus Iliadis. Op dit leuk en goed geregeld toernooi is het een uiterst geschikt moment voor beginners om een keer op een groot toernooi te judoën buiten de interne, instap of puntencompetities om.

Dit onder meer dat er in poules ingedeeld wordt en hierdoor er lekker veel wedstrijdjes gemaakt kunnen worden.

Als eerst mocht Dani in de ochtend bij de -10 jaar aan de bak. Zeer verrassend staat hij echt super aanvallend te judoën en wint zijn eerste partij met ippon, verliest daarna met ippon om vervolgens zijn laatste partij met ippon te winnen. Ondanks zijn weinige ervaring, verbaast hij vriend en vijand met zijn stijlvolle judo. Door zijn goede optreden mocht hij uiteindelijk de zilveren medaille omhangen. Advies aan Dani, ga lekker veel wedstrijden maken in de toekomst!

20160528_101037421_iOS Dan is Jero bij de -10 jaar aan de beurt. Jero die pas bezig is om aan wedstrijden mee te doen, is gretig en roept de hele tijd graag de techniek op de grond die hij de afgelopen weken in de training heeft geoefend te willen maken. De coach zegt nog tegen hem om zich eerst aan de opdrachten te houden en natuurlijk lekker veel uit te proberen, wellicht lukt het nog.

Zijn eerste partij gaat zo snel binnen 10 seconden gewonnen met ippon door een prachtige aanval buitenlangs, en hij gaat op de grond gewoon door met een houdgreep maken. Zelfs als de scheidsrechter hem maant tot stoppen heeft hij nog niet door dat hij heeft gewonnen. Dit door de weinig wedstrijdervaring van hem natuurlijk, en zijn focus om op de grond te willen winnen.
In zijn 2de partij scoort hij weder vrij vlot een Waza-Ari met een prachtige beenaanval buitenlangs en domineert de wedstrijd. Gaat veel naar de grond om uit te proberen en komt in de laatste 20 seconden toch nog in een houdgreep terecht waar hij niet meer uit kan ontsnappen. Deze verliest hij dan ook met ippon. Jammer, maar wel goed hoe stijlvol hij staat te judoën en uit te proberen.
Na wat aanwijzingen van zijn coach, weet hij in zijn laatste pot deze naar hem toe te trekken door te winnen op beslissing. Hierdoor heeft Jero op zijn eerste grote toernooi buiten de club een zilveren medaille mogen omhangen. Jero, ga lekker veel aan wedstrijden meedoen. Je hebt talent kerel.

20160528_113255065_iOS Jari die bij de -15 jaar aantreed was gebrand om zijn laatste keer dat hij mee mag doen in Lent om goud te gaan halen. Maar dat feestje wordt in zijn eerste partij al gelijk verstoord doordat hij al snel op een Waza-Ari achterstand komt door een lage Seoi-Nage (schouderworp), waardoor hij te gemakkelijk naar de rug doorrolt. Daarna valt hij met een beenworp buitenlangs aan zonder balansverstoring waardoor hij wordt overgenomen en zijn 2de Waza-Ari tegen krijgt en hierdoor te gemakkelijk verliest van de latere winnaar.

In zijn 2de partij komt hij nog wel achter met een Yuko door een binnenwaartse been aanval, maar hersteld zich daarna goed door zeer aanvallend te gaan judoën en hierdoor de wedstrijd naar zijn hand zet door te winnen met ippon. In zijn 3de partij judood Jari eindelijk weer zoals in zijn 2de partij en wint deze met ippon. Beide partijen op de grond d.m.v. een houdgreep. Jari neemt hierdoor zilver mee naar huis.

20160528_113010497_iOSKareem, uitkomend bij de -12 jaar zit vandaag in een poule van 6 man en mag lekker 5 wedstrijdjes maken. Zijn eerste partij weet hij nog knap te winnen met een Waza-Ari door een blokkerende beenworp en is zijn opdracht al geslaagd voor vandaag, proberen er 1 te winnen! Daarna gaan partij 2 en 3 verloren met ippon, gewoonweg te weinig wedstrijdervaring tegen de hogere banden. In zijn 4de partij staat hij lekker aanvallend te judoën en wint deze dan ook op beslissing van de scheidsrechter aangezien zowel zijn tegenstander als hij geen score kan maken. Zijn laatste partij gaat nog verloren met 2 keer een Waza-Ari. Kareem wordt vandaag knap 4de in een poule met alleen maar hogere banden dan zijn eigen witte band. Goed gedaan Kareem! Hopelijk kom je nu vaker weer wedstrijdjes maken.

20160528_113202745_iOS Daan, vorig jaar nog kampioen, mag bij de -12 jaar aantreden in een poule van 5 judoka. Gelukkig is hij er weer bij, want na vorig jaar Lent durfde Daan niet zo goed meer mee aan wedstrijden te doen omdat hij toen door zijn tegenstander een tand door de lip was gebokst (iets waar boks legende Muhammad Ali, alias Cassius Marcellus Clay, nooit om kraaide).
Zijn eerste partij verliest hij op de grond door een houdgreep maar weet Daan pas in zijn 2de partij te gaan judoën. Deze wint hij dan ook met een prachtige armworp en scoort daarmee een Waza-Ari, die eigenlijk een ippon was, in de laatste paar tellen van de wedstrijd. Zijn derde partij maakt hij weder dezelfde prachtige armworp en scoort nu wel gelijk een ippon. Zou dit zijn worp voor de toekomst gaan worden? De coach is vandaag verbaasd met wat hij allemaal op de wedstrijd mat ziet gebeuren. De laatste partij gaat nog op de grond verloren d.m.v. een houdgreep en wordt Daan vandaag verdiend derde en mag een bronzen medaille mee naar huis nemen. Hopelijk ben je nu over je angst heen en ga je je weer aansluiten bij de wedstrijdjudoka Daan.

20160528_113137808_iOS Lucas die bij de -12 jaar meedoet en nauwelijks nog aan wedstrijden heeft gedaan, doet het ook uitstekend vandaag.
In een poule van 6 judoka mag hij lekker 5 wedstrijdjes maken en verliest helaas zijn eerste op de grond door in een houdgreep te komen waar hij niet uit kan ontsnappen. In zijn 2de partij staat hij alles uit te proberen en wint deze op beslissing van de scheidsrechter omdat hij meer aan het aanvallen is geweest dan zijn tegenstander. De opdracht die Lucas had meegekregen van de coach, probeer 2 minuten lang te blijven staan om een wedstrijd uit te judoën wordt ruimschoots overtroffen door Lucas. Zijn 3de partij gaat nipt verloren op beslissing van de scheidsrechter, maar staat hij weer 2 minuten uit te judoën. Zijn 4de partij verliest hij op Waza-Ari en ook deze staat hij 2 minuten op de been. Zijn laatste partij verliest hij vroegtijdig met ippon en wordt vandaag uiteindelijk 5de.
Toch goed gestreden Lucas! Nu wat vaker meedoen met de puntencompetitie om ervaring op te doen.

20160528_124706761_iOS
Sil doet mee bij de -12 jaar en heeft 6 judoka in een poule. Zijn eerste pot gaat verloren op beslissing van de scheidrechter. Zijn 2de wint hij op een shido (straf), voor zijn tegenstander. Daarna verliest hij 2 keer zijn 3de en 4de partij doordat hij niet alert reageert op zijn tegenstander die ineens om de nek vliegen en naar de grond gaan hangen om vervolgens op hem te vallen voor een houdgreep.

Na wat updates van de coach hoe hiermee om te gaan laat hij in zijn laatste pot zien dat hij het heeft begrepen. Hij maakt dan ook een prachtige zwevende heupworp en scoort hiermee een prachtige ippon mee. Wellicht de worp van de dag. Sil heeft goed geknokt en wordt vandaag verdiend 4de en pakt net geen podiumplaats.
Gewoon doorgaan Sil, dan komt het later wel.

20160528_124642494_iOS
Lars, bij de -15 jaar, heeft nog geen antwoord op de betere judoka vandaag. Het is wel goed dat hij het vandaag probeert en heeft hij zich goed kranig gedragen maar komt gewoon te veel ervaring te kort om zijn tegenstanders het echt moeilijk te maken. Hij weet nog geen wedstrijd te winnen en verliest al zijn partijen vandaag. Toch weer een sterke mentaliteit laten zien en begrijpt hij dat ie te kort komt tegen deze sterke tegenstanders. Lars komt gelukkig heel uit de strijd aangezien hij wel weet hoe te vallen. Met de tips van de coach om in de training harder, of beter gezegd echter te gaan werpen en minder lief te zijn voor zijn trainingspartners, en door vaker aan wedstrijden te doen zal het zomaar kunnen zijn dat hij in zijn laatste jaar bij de -15 jarige op het podium komt te staan hier in Lent. Dus trainingsmaatjes, wees gewaarschuwd!

20160528_135932482_iOS
Roan, in zijn laatste jaar bij de -12 jarige judoka, heeft het vandaag niet zo makkelijk als hij denkt. Hij moet ook vandaag aan de bak om alsnog kampioen van Lent te worden. Ingedeeld in een poule van 4 waarvan er 1 iemand niet komt opdagen, blijven er 3 over en dus maar 2 partijen voor Roan.
Zijn eerste partij is zo goed en werpt hij zijn tegenstander zo hard dat de coach de ippon aan de andere kant van de zaal kan horen. In zijn 2de partij stelt hij zijn kampioenschap veilig door deze op de grond te winnen d.m.v. een houdgreep. Echter wilde de judoka waar hij in zijn eerste partij van won niet verder waardoor hij ineens een best of 3 moest judoën tegen de overgebleven judoka van partij 2.
Zijn 3de pot ging dan ook verloren aangezien hij zich te gemakkelijk om de nek laat vliegen en hierdoor gelijk in de houdgreep terecht komt. Het wordt dus nog spannend in de laatste allesbeslissende wedstrijd. Maar deze gaf hij niet uit handen door goed aan de opdracht te houden en wint deze met 2 Waza-Ari’s in zijn voordeel. Pfff, toch nog goud voor Roan in Lent.

20160528_135857337_iOS Kaja, de enige dame vandaag van Judo Ryu Ichidai, moest bij de -12 jaar tegen ervaren judoka aantreden. Door haar gewicht, een echte super licht gewicht, was er een poule van 3 judoka. Zij moest dan ook een dubbele pot draaien tegen elkaar. M.a.w. 4 wedstrijdjes maken.
Niet dat de tegenstanders al een oranje band hadden en daardoor beter konden judoën, maar was er een dame bij die hard tegen de oren deed slaan om haar arm om haar nek te slaan. Kaja schrikt daar natuurlijk van en komt telkens op de grond terecht in een houdgreep. Kaja heeft de lessen van afgelopen week blijkbaar zo goed onthouden en komt knap telkens uit de houdgrepen door haar bevrijdingstechnieken. De coach kan daar dan ook enorm van genieten hoe Kaja de tegenstanders over haar heen brugt.
Toch komt Kaja ervaring te kort, eerste keer buiten de puntencompetitie om een groot toernooi, en verliest haar partijen waardoor ze uiteindelijk de bronzen plak meeneemt uit Lent. Goed gedaan Kaja en probeer zo veel mogelijk aan wedstrijden mee te doen in de toekomst!

Uitslagen 33e Laauwik Toernooi 2016
Goud: Roan Groothuis
Zilver: Dani Mohamed, Jero Tromp en Jari Iliadis
Brons: Daan Strijbos en Kaja Richlowski
4de Kareem Mohamed en Sil Iliadis
5de Lucas Thönissen en Lars Veld

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2016, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.