DMO 2015: Cobus Iliadis pakt zilver

Zaterdag 16 mei streden de veteranen (judoka vanaf 30 jaar) om de Open Nationale titels bij de Dutch Masters Open in Delft.

IMG_9693Onder de vlag van Judo Ryu Maasduinen Bergen en Boxmeer kwam de Nijmeegse Cobus Iliadis, 45 jaar en trainer/coach van satelliet Judo Ryu Ichidai Nijmegen, de mat op.

De eerste partij wint Cobus overtuigend met een vol punt. Helaas gaat zijn tweede partij verloren tegen de latere kampioen en de huidig nummer 2 van de Wereld Kampioenschappen Jeroen Letterie. Een niet goed getimede schouderworp in de laatste minuut, wordt prachtig door Letterie overgenomen, al heeft Cobus het gevoel dat het zijn score is omdat hij met een arm actie Jeroen op de rug drukte en als eerste de mat raakte. IMG_9696 De foto’s geven geen echte duidelijkheid en helaas zijn er nu geen videobeelden meer van. Cobus baalde van de beslissing van de scheidsrechter aangezien hij dacht deze gelijk opgaande pot wel naar zijn hand toe te trekken. Echter is dit niet zo en accepteert hij het verder volledig zoals een judoka betaamt en zal hij de volgende keer nog duidelijker zijn acties moeten maken om de scheidsrechter en zijn coach te overtuigen.

Na een lange lunchpauze pakt Cobus de draad weer goed op en wint binnen 12 seconden met een super ippon (combinatie o-uchi-gari -> tai-otoshi). Zijn tegenstander kan er alleen maar om lachen en is nog een beetje onder de indruk dat het allemaal zo snel kan gaan in het judo.
IMG_9697 IMG_9695

In de laatste partij tegen een ijzersterke Braziliaan, maakt Cobus al vroeg in de wedstrijd een lage schouderworp en scoort yuko. Tijdens deze actie voelt hij iets in zijn rechterbovenarm. Daarna judoot hij de resterende minuten goed uit en pakt de zilveren medaille door in de laatste 30 seconden alsnog de Braziliaan met een ippon op de rug te werpen met een ko-uchi-gari-eri, oftewel aan de reverkant uitgevoerd. Ondanks krachtverlies in de arm, overwint techniek!

Zilver DMO2015Na het brons van vorig jaar, de tweede DMO medaille voor Cobus. Volgend jaar goud?!

IMG_9701Helaas hebben we daarna nog een bezoekje aan het ziekenhuis moeten brengen, waarbij bleek dat Cobus in zijn actie in de laatste partij zijn bicepspees heeft (af?)gescheurd van zijn rechterarm. Maandag dus maar een bezoekje aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen brengen, die wederom super snel reageerden op onze vragen. Alvast dank voor de prima zorg!

De kans dat de Nijmegenaar later dit jaar eind september in actie komt op het WK masters in Amsterdam wordt door deze blessure echter klein.

Bron: jorien van Beek

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2015, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.