Eerste toernooi van het seizoen: Sioss Toernooi Oss

Vandaag streden Jari en Sil als enige van Judo Ryu Ichidai op het judo toernooi in Oss. Met maar pas 2 weken training in de benen hebben ze moedig gestreden.

IMG_2749Sil mocht de spits afbijten in zijn nieuwe hogere gewichtsklasse en was in zijn eerste partij nog bezig met groeten toen zijn tegenstander vanaf het begin naar hem toe sprintte en in zijn nek vloog om vervolgens hem zonder techniek naar de grond te werken en op hem te vallen. De gegeven Ippon van de scheidrechter werd echter door de hulp scheids langs de kant gecorrigeerd, moest de partij overnieuw gespeeld worden van hem, maar waren de beide judoka na het aanwijzen van een winnaar en afgroeten reeds van de mat gelopen waardoor er een andere regel in werking treed. Dus een beetje pech voor Sil en daardoor toch een goede les om vooral op de mat bij de les te zijn!
In zijn tweede partij zat het hem met de scheidsrechters ook niet mee. Na dat er Maté geroepen wordt stopt Sil met judoën en wordt naar de grond gewerkt en in een houdgreep gehouden door zijn tegenstander. Sil probeert dan wel te ontsnappen, maar valt ineens het zakje op de mat. De scheids roept vervolgens Ippon en wordt weer gecorrigeerd door de hulp scheids langs de kant.
Nu stonden ze nog gelukkig op de mat en wordt de partij opnieuw gespeeld. Deze eindigt in onbeslist aangezien zijn tegenstander niet bestraft wordt voor passiviteit, en volgt er een verlenging van 1 minuut. Hier is Sil duidelijk te moe en wordt zelf bestraft met Shido voor passiviteit omdat zijn tegenstander alleen om zijn nek hangt waardoor hij deze partij verliest. Jammer dat zijn eerste toernooi zo rommelig begint.

IMG_2752Daarna mocht Jari in zijn nieuwe hoger gewichtsklasse de mat op en ging goed van start. Hij domineerde zijn tegenstander en weet zelfs met hoog judo tempo een Waza-ari te scoren met een goed ingezette O-Uchi-Gari. Als de scheids een Ippon had gegeven had iedereen dit ook goed gevonden. Wellicht de volgende keer meer Banzai! Op het einde laat Jari zich toch verassen door een laag ingezette Ippon-Seoi-Nage en komt vervolgens in een houdgreep waardoor hij deze partij uit handen geeft.
Gebrand in zijn tweede partij begint hij goed te judoën tegen een hogere bruine bander maar laat zich in Ne-Waza toch weer verassen. Eerst maakt hij bij Shime-Waza (omstrengeling) de fout door onder hem te draaien en niet meer door te bewegen waardoor zijn tegenstander hem in de houdgreep neemt. Hij ontsnapt nog wel hieruit, maar was het kantje boord. Moe hiervan wordt ie later zelf met O-Uchi-Gari op zijn rug geworpen, op een moment dat ie zelf wilde inzetten. De snelste heeft in dit geval de beste papieren gehad.

Oss is een leuk toernooi om het wedstrijdseizoen te beginnen en was voor ons de eerste keer dat we hier aanwezig waren. Hopelijk zijn we volgend jaar met meer judoka’s aanwezig. In ieder geval is het wedstrijd seizoen weer begonnen.

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2015, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.