Professor Wally Jay, 10de Dan Jiu Jitsu, 6de Dan Judo

Cobus Iliadis en Professor Wally Jay - Nijmegen 1982 Professor Wally Jay (16 Juni 1917 – 29 Mei 2011), kwam in 1982 een week bij ons thuis logeren ivm een trainingsstage in Nijmegen. Hij had, toen nog 9de dan Jiu Jitsu, net een nieuwe boek geschreven over een veel effectiever manier van zelf verdedigen, of te wel het toepassen van Jiu Jitsu, daar waar Judo uit is ontstaan. Hij noemde het thuis bij ons in eerste instantie “The small circle theory“, wat later over de hele wereld erkend en bekend werd onder de naam “Small Circle Jujitsu” (pas in 1987).

Ik mocht als 12 jarige “Judoka van het jaar” hem een vaantje geven als dank voor de lessen die hij ons gaf. Zie hiervoor de zwart wit foto. Bij ons thuis waren wij natuurlijk allemaal proefkonijn voor zijn nieuwe theorie en hebben wij deze technieken bij elkaar voortdurend uit geprobeerd. Wij konden elkaar gewoon niet meer een hand geven of we moesten weer een verdedigingstruk bedenken bij elkaar, wat niet altijd snel lukte. Wij kwamen niet meer bij van het lachen hoe wij elkaar al dansend onder controle konden houden met zijn vinger, hand en of arm overstrekkingen. Wij noemde het toen al “The dance of pain“, waar hij (wellicht geïnspireerd door ons) later nog meer video’s en boeken over heeft geschreven. En simpelweg door het klein te houden ipv groot! Zo konde wij thuis ook niet genoeg van zijn verhalen over “Bruce Lee” krijgen, die hij Jiu Jitsu en Judo leerde. Deze verhalen waren dan als enige echt groot bij Professor Wally Jay.

Ik heb het gesigneerde boek, met een kort verhaal van hem naar mij, nog steeds in bezit en ben daar zeer trots op. Het boekje is inmiddels zo’n 30 jaar oud en mag er niemand aan komen natuurlijk. Vooral trots dat ik direct van hem, de leraar van Bruce Lee, zijn bedachte en toegepaste “kleine cirkel theorie” mocht leren. Gewoon van de grootmeester en grondlegger zelf. Proffessor Wally Jay is in Amerika opgenomen in “The hall of Fame“.

Professor Wally Jay, inmiddels 10de Dan Jiu Jitsu en 6de Dan Judo, is helaas op 29 mei 2011 overleden. Hieronder kunnen we genieten van een video en de technieken die hij op en met ons heeft geoefend om zijn theorie over de hele wereld te verspreiden. Dan begrijp je waarom wij het dansen noemde en op de grond lagen van het lachen bij het zien van.

© Judo Ryu Ichidai 2013, op dit artikel rust copyright.

More 5 posts in In Gedachte category
Recommended for you
Olympiër Denny Ebbers overleden

Denny Ebbers (41) is in de nacht van dinsdag op woensdag 22 juli 2015 overleden....

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.