1xBrons | International Tournemant Venray 2017

Zaterdag 10 en zondag 11 juni mogen Kay, Sil en Jari op het grote zware Internationaal Judo Toernooi van Venray deelnemen. Roan was geblesseerd en kon helaas hier geen ervaring opdoen.
Met judoka uit zowat de hele wereld, is dit een pittig toernooi zo op het einde van het wedstrijdseizoen.

Op zaterdag is het de beurt aan Kay en Sil bij de -12 jaar om op de mat te strijden. Sil die de eerste ronde was vrijgeloot, begint in zijn poule sterk tegen een Slowaak en scoort bijna een ippon, echter door de Slowaak niet goed vast te houden kan zijn tegenstander snel op zijn buik draaien waardoor Sil een Waza-Ari scoort. Echter wordt deze na 20 seconden alsnog weggewuifd door de scheidsrechter uit België (die langs de kant zit), omdat ze het te veel een buiklanding vinden. In de laatste 30 seconden wordt Sil aangevallen en krijgt nu een Waza-Ari tegen, ondanks hij meer op de buik komt dan de Slowaak eerder deze wedstrijd. Echter wordt dit punt niet weggewuifd en is Sil een beetje van slag en vergeet daarna gewoon verder te judoën waardoor hij in een houdgreep terecht komt en deze goede partij judo alsnog verliest. In zijn herkansingspartijen wint hij twee keer achter elkaar van een Nederlander en een Estlander terecht op beslissing van de scheidsrechter, aangezien hij de betere en de meest aanvallende judoka is. Tegen de jongen uit Nederland door in de laatste 15 seconden terug te komen vanuit een Waza-Ari achterstand, en tegen de Estlander door én terug te komen vanuit een achterstand en doordat de tegenstander 2 shido’s krijgt voor passiviteit. Echter is er een andere Nederlander, die overigens later met brons naar huis gaat, die zijn weg naar het podium versperd doordat Sil ongelukkig op de grond in een houdgreep terecht komt waar hij niet uit kan ontsnappen. Desondanks heeft Sil goed gejudood en is hij uiteindelijk 9e geworden op dit groot toernooi.

Dan is Kay aan de beurt. Ook is hij de eerste ronde vrijgeloot en mag gelijk in de halve finale aantreden tegen een veel zwaardere Tsjech. Het gaat lang goed, maar is het vooral massa met een Maki-Komi van zijn tegenstander wat de doorslag geeft waardoor Kay op een achterstand komt. Kay komt daarna nog op het einde van de wedstrijd in een houdgreep, maar weet daar knap uit te ontsnappen. Daarna wacht voor Kay nog alleen een partij om het brons in de finale hal. Kay begint deze wedstrijd tegen een Duitser nog wat nerveus en komt vrij snel achter met Waza-Ari. Echter hersteld Kay zich door zeer actief goed te judoën en veel aan te vallen. De Duitser krijgt nog wel 2 Shido’s door niet meer te judoën, maar daar win je geen wedstrijd mee. Door het actief aanvallend judo van Kay weet hij echter in de laatste paar seconden alsnog een Waza-Ari te scoren en hierdoor het brons in ontvangst te nemen. Dit is voor Kay zijn eerste internationale prijs en dat nog wel op een “niet de minste toernooi van Europa”.
Op de zondag mag Jari bij de -18 jaar aantreden en staat hij goed op de mat te judoën. Ook is Jari de eerste ronde vrijgeloot en kan hij zijn tegenstander eerst gaan observeren, een Duitser met een goede grondtechniek. Echter verliest hij vandaag 2 keer op de grond. Eerst van de Duitser die iedereen op de grond een arm overstrekking cadeau geeft (Jari realiseerde dit net iets te laat om zijn arm terug te trekken), en daarna van een Nederlander door een Sankaku Osea Komi (terwijl Jari eerst ontsnapte en vergat op zijn tegenstander te blijven liggen en daardoor weer in dezelfde houdgreep terecht komt).

Ze hebben allemaal een zeer goede acte de présence gegeven in dit toernooi!

Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2017, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.