Puntencompetitie 07-06-2015

Zondag 7 juni 2015 deden er judoka van Judo Ryu Ichidai mee aan de laatste Puntencompetitie in Nijmegen.

Deze wedstrijden zijn bedoelt voor recreatieve judoka en niet zo zeer voor wedstrijdjudoka uit de regio Nijmegen. Jammerlijk waren er toch nog judoka aanwezig die hier niets te zoeken hadden en eigenlijk wedstrijdjudoka zijn en veel beter gisteren in Ede hadden kunnen judoën.

De wedstrijdregels waren iets aangepast: Iedereen maakt 4 wedstrijden. Je kon niet met ippon winnen, omdat alle wedstrijden 2 minuten zuiveren speeltijd zijn. Als er een ippon is, wordt deze als Waza-Ari toegewezen. Dus als je iemand 20 seconden in de houdgreep vasthield wat normaal Ippon is, viel wel het zakje maar kreeg je een Waza-Ari en werd er door gejudood tot de 2 minuten vol waren. De scores zijn dan alleen oneindig veel Yuko of Waza-Ari. Dit zodat de judoka veel wedstrijdminuten kon maken en niet bij 10 seconden al klaar zouden zijn.
Aan straffen werd niet gedaan, dus ook geen Shido’s. Omdat er vandaag bij passief judo of onreglementaire acties de judoka niet werd toegesproken, moeten we hier nog even over nadenken of dit wel juist is voor de leergang van de jonge judoka (en of scheidsrechters).

In de eerste groep tot 8 jaar deden Krystof en Dani mee. In de groep van 8 jaar tot en met 12 jaar deden Garrett, Kareem en Sil mee. Allemaal beginners om wedstrijd ervaring op te doen voor wellicht een judo carriere als wedstrijdjudoka.

Krystof Puntencompetitie 07-06-2015Krystof mocht de spits afbijten en liet zien een judogevoel te bezitten en wierp iedereen op zijn rug door zelf goed te blijven staan tijdens het werpen. Niet dat hij geen tegenstand had, maar omdat hij telkens op de juiste momenten in beweging zijn stappen maakte waardoor hij nauwelijks te werpen was en zijn tegenstanders een stap voor was. op de grond wist hij ook zijn tegenstanders met twee schouders op de mat te controleren. Krystof wint al zijn partijen en verdient vandaag de maximaal haalbare 5,5 punten.

Dani PC 2015Dani, enorm geprikkeld door het zien van het judo van Krystof, deed eigenlijk hetzelfde. In de eerste partij liet hij dat dan ook zien door zijn tegenstander regelmatig op de rug te werpen met mooie judotechnieken. Daarna was zijn tegenstander iets te goed en lukte het even niet ondanks hij nog wel een yuko scoorde. Daarna ging het weer goed maar werden de scores niet toegekend waardoor hij gelijkspeelde. Met 1 winst, 2 gelijk en 1 verliespartij verdiend hij vandaag 3,5 punten.

Garrett PC 2015Garrett liet zich verassen in zijn eerste partij maar weet daarna weer te laten zien waarom iedereen steeds Ohh en Ahh roept langs de kant. Dan is het wel leuk dat de wedstrijden telkens 2 minuten duren. 3 van de 4 wedstrijden wint hij overtuigend. Hij weet vandaag dan ook 4,5 punten te verdienen, ondanks zijn tegenstanders groter en zwaarder waren. En een hogere band om hadden.

Sil PC 2015Voor Sil was de indeling van zijn poule een loodzware. Ingedeeld bij de wedstrijdjudoka met oranje en groene band, misschien ook wel 2 jaar ouder, wist hij toch nog de nodige punten te maken. Hij stond weer goed te judoën maar trok uiteindelijk aan het kortste eind door te weinig wedstrijdervaring t.o.v. zijn tegenstanders. Wel heeft hij veel geleerd vandaag en laten zien dat het verschil steeds kleiner wordt. Niet te min verliest hij zijn 4 wedstrijden en verdient vandaag 1,5 punten.

Kareem PC 2015Kan het nog gekker ingedeeld worden, ja bij Kareem. Hij was met zijn 10 lessen, 27 kilogram en witte band ingedeeld bij wedstrijdjudoka met geel en oranje banden. Daarbij was de zwaarste zelfs bijna 40 kilogram. Iets wat pas na de wedstrijden duidelijk werd na een kort overleg met de organisatie en ons beklag hierover. Toch heeft hij geknokt voor wat ie waard was. Bij een van de vier “nekkepakkers” viel hij iets wat ongelukkig half op zijn zijhoofd waardoor hij iets wat duizelig voelde. Voor de zekerheid is hij na afloop naar het ziekenhuis gegaan waar waarschijnlijk een lichte hersenschudding zal worden geconstateerd. Hopelijk voel je je snel weer beter Kareem en heb je vandaag echt stinkend je best gedaan door het gevecht aan te gaan. Ondanks je de laatste partij voor ons niet meer hoefde te doen, ben je zelf toch op de mat gaan staan om te judoën. Alle 4 de partijen werden verloren en heeft Kareem 1,5 punten op de teller staan.

Voor de Judo Ryu Ichidai judoka rest volgende week nog alleen de clubkampioenschappen en zit ons wedstrijd seizoen erop.


Techniek overwint kracht.

© Judo Ryu Ichidai 2015, op dit artikel rust copyright. All rights reserved.

More 147 posts in Nieuws category
Recommended for you
1e Dan voor Huub Melchers

Vandaag op de Dan-examens in Wijk bij Duurstede, in het district Midden Nederland, heeft Huub...

Vraag 2 gratis proeflessen aan om kennis te maken met Judo Ryu Ichidai Nijmegen!
Judo Ryu Ichidai Nijmegen is aangesloten bij de Judo Bond Nederland (JBN) onder aansluitnummer: D6HZ75F.